Carta històrica de Palma

Carta històrica de Palma

La Carta Històrica de Palma neix com un projecte de Palma XXI per donar a conèixer l’evolució urbana de Palma, el creixement de la ciutat des dels orígens romans fins a l’actualitat. Per a aquest projecte ens hem inspirat en la Carta Històrica de Barcelona del Museu d’Història de Barcelona.

Palma anirà creixent des del nucli romà al llarg de les diferents èpoques històriques i durant les successives invasions de l’illa de Mallorca, formant al llarg dels segles, el territori que conforma avui el Terme Municipal de Palma. La ciutat creix assentada al costat de la costa i amb forma semicircular, amb diversos nuclis poblacionals que van apareixent al llarg dels principals camins conformats radialment a partir del nucli primitiu. Més tard ho fa al voltant de les antigues finques agrícoles i ramaderes del seu voltant, que aniran desenvolupant-se i creixent en assentaments urbans fins unir-se amb la ciutat històrica de Palma.

Els torrents i els camins, així com l’orografia i la costa seran els límits que determinaran la forma geogràfica i geomètrica dels assentaments urbans del Terme municipal de Palma.

L’estudi, en aquesta primera part, ha estat realitzat mitjançant l’anàlisi de la principal documentació històrica, cartogràfica i fotogràfica que existeix, procedent de les tesis o teories d’arquitectes, cartògrafs, historiadors, geògrafs i urbanistes importants. Properament iniciarem una segona part en la qual introduirem altres elements que completaran i enriquiran l’anàlisi actual.

La cartografia digital ha estat elaborada des de l’any 400 fins a l’any 1800 per l’arquitecte Joseba Dañobeitia i a partir de l’any 1900 per la geògrafa Pilar Buendía. Hem comptat amb l’assessorament del Doctor en Geografia i professor emèrit de la UIB Climent Picornell. El projecte s’ha realitzat mitjançant el conveni amb Sitibsa que ha ofert tot els seus mitjans fotogràfics, cartogràfics i informàtics per fer possible aquest estudi i sense els quals no hauria estat possible.


Navega per la Carta històrica de Palma

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *